top of page

Vantör 1800-tal

Här syns alla platser som gett namn åt stadsdelarna.

I övre vänstra hörnet syns Älvsjö gård som står kvar än idag samt torpen Bandhagen, Högdalen, Rågsved, Hagsätra och Ormkärr.

Även torpen Snösätra och Bjursätra syns här på kartan som uppmättes under åren 1844 -1850 och utgavs i tryck 1861. 

HISTORIA

Hagsätras äldre historia

Hagsätra har som så många andra av Stockholms förorter fått sitt namn efter ett torp. Det låg ungefär där Glanshammarsgatan och Hagsätravägen möts idag. Torpet, som anlades i början av 1600-talet på Älvsjö gårds ägor, kallades först Axsettra. Under 1700-talet bytte det namn till Hagsätra, vilket betyder inhägnad skogsäng.

 

Ungefär mitt i det som skulle bli det nya Hagsätra låg Ormkärr. Det var också ett älvsjötorp som tillkommit under 1600- talet. I slutet av 1800-talet flyttade familjen Carlsson med sina sju barn in i torpstugan, som bara hade ett rum och kök. Man byggde dock snart ett nytt hus på tre rum och kök. Där föddes ytterligare åtta barn! Barnen fick hjälpa till med att bland annat rensa rovor och plocka potatis. För att kunna hjälpa till i jordbruket måste de ibland ta ledigt från skolan i Örby.

Märta Helena Reenstierna, vars dagbok skildrar livet som herrgårdsfru på Årsta gård intill Årstaviken, skrev den 23 februari 1829 om sitt möte med en torpare från Hagsätra. Det var på kvällen en fasligt kall och blåsig dag som man kallades ut på den frusna sjön och

"fant en man liggande som stjelpt af Gruslasset och var en Torpare från Hagsätra

hvilken af rus och frost ej kunde uppresa sig".

Torparen fördes till gården där Årstafrun såg till att han serverades varm dricka med ingefära och sirap. Efter välbehövlig nattsömn for han på morgonen vidare till Skanstull för att hämta ett nytt lass med grus.

 

Hagsätra stadsdel

Byggandet av den nya stadsdelen skedde i slutet av 1950-talet då även tunnelbanan drogs ut till Hagsätra. Det var många barnfamiljer som flyttade hit. Man uppskattade bostädernas goda standard, men hyran ansågs dyr- 370 kronor i månaden inklusive värme för en trerummare på 73 kvadratmeter. Ett intressant komplement till flerfamiljshusen utgör den experimentbyggnad, som i mitten av 1980-talet byggdes på Gällerstagränd 7-15. För att spara köpt energi säsongslagrar man här solvärmen från den inglasade gården i ett borrhål i berget under huset. Till Hagsätra centrums invigning 1960 skapade Marie Stenqvist kopparskulpturen Käpphäst. En pojke på käpphäst i storformat markerar också på långt håll centrumbebyggelsen, som på senare år förtätats och renoverats. Tunnelbanestation Hagsätra invigdes 1960.

Vänster: Bygget av Hagsätra centrum år 1960

Mitten: Spårarbete mellan Hagsätra och Rågsved 1960

Höger: Älvsjöbadet i juni 1955

Rågsved äldre historia 

Rågsved var en symbol för det svenska folkhemmet när det byggdes på 1950-talet. Sonya Hedenbratt sjöng om lyckan som fanns i en trea, åtta trappor upp. Trettio år senare var bilden en annan. Ebba Grön från Rågsved blev kultbandet som visste hur det var att leva i en fattig söderförort. Stadsdelens historia börjar med ett enkelt torp under en storgård, i detta fall Älvsjö säteri. Torpet låg nära den plats där tunnelbanan nu går över Nynäsbanan. Själva ordet rågsved betecknar en avbränd, svedjad mark, där man sått råg: Vi hör första gången talas om torpet 1627.

 

Rågsveds stadsdel

Stockholms stad hade köpt Älvsjö 1930. Ett planarbete för nya stadsdelar på egendomen tog fart på 1950-talet och Rågsved kunde börja byggas 1956. Man hade bland planerare börjat ivra för en ökad stadsmässighet i de nya förstäderna längs tunnelbanan. Det nya blev för Rågsveds del tre grupper av niovåniga punkthus med ljusa putsfasader. Så höga hus hade tidigare bara byggts i förorternas centrum. Centrum i Rågsved, däremot, byggdes i en tvåvåningslänga runt Rågsvedstorget, Stockholms enda runda torg. Centrum började byggas 1958 och hade ursprungligen 22 butiker, parkeringsdäck, social service av olika slag, ungdomsgård och föreningslokaler. Något senare byggdes även Snösätraområdet ut. Det hade tidigare varit skyddsområde för en skjutbana. Snösätra var för övrigt också ett torp på Älvsjö ägor - eller egentligen två, Stora och Lilla Snösätra. Den sista byggnaden, en lada, revs 1975. Bjursätravägen har namn efter ytterligare ett torp som fanns i området. Tunnelbanestation Rågsved invigdes 1959.

Vänster: Rågsveds centrum 1960-tal (både konditori och frisör finns än idag på samma plats)

Höger: Invigningen av tunnelbana till Rågsved 1959

Källor: Stockholmskällan & Stockholms spår

Läs mer:

"Stockholm utanför tullarna"

"Vardag i Vantör"

"Konst och arkitektur i Vantör"

"Rågsveds historia"

"Söder om Söder från Brännkyrka till Botkyrka"

"Brännkyrka 1913-2013 socknen som blev 51 stadsdelar"

bottom of page